Blog - Najnowsze informacje o promocjach


11.02
2018
1209

Dekorowanie potraw - kilka wskazówek, jak nadać daniu unikalnego kształtu

Dekorowanie potraw - kilka wskazówek, jak nadać daniu unikalnego kształtu

Przyrządzanie jedzenia może być traktowane jako połączenie przyjemnego z pożytecznym. W dzisiejszych czasach, dużym udogodnieniem dla wielu z nas jest korzystanie z usług restauracji czy knajp, które za opłatą, serwują nam dania w wybranej stylistyce. Wywodząca się z zamiłowania do gotowania ambicja kucharzy oraz ich dbałość o detale, pozwala wznosić wizerunek dań na wysokie szczyty. Może dlatego tak często chodzimy do restauracji, oczekując finezyjnie podanych potraw, bez udziału własnego wysiłku. To sprawia, że czasem sami zaczynamy się inspirować i próbujemy dotrzeć do tajników nadania posiłkom wizualnego “wow”. O tym, jak dekorować potrawy, przeczytacie w dalszej części artykułu.

Dekorowanie potraw: narodziny garnirowania

 

Wykrawanie czy dekorowanie potraw zrodziło się całkiem niedawno. Dostęp do lepszej technologii oraz rozwój turystyki sprawił, że jesteśmy obecnie świadkami wielkiego przełomu w tym zakresie. Wpływ obu czynników umożliwia lepszy przepływ informacji i inspiracji oraz napędza lokalną ludność do jak najlepszego wypromowania się w celu przyciągnięcia turystów.

 

Spopularyzowanie dekorowania potraw pozwoliło nadać mu odrębną  nazwę garnirowania, wziętego z języka francuskiego. Z kolei garnirunkiem zwie się wszelkie dekoracje, jakimi zwieńczamy naszą potrawę. Po nazewnictwie przyszła kolej na utworzenie specjalnych zestawów narzędzi, dzięki którym było możliwe nadanie dowolnego kształtu składnikom poszczególnego dania. Wkrótce zaczęto podchodzić do tego jak do odrębnej dziedziny sztuki.

 

Ozdabianie jedzenia jako sztuka dla każdego

 

W opanowaniu techniki dekorowania potraw pomoże z pewnością dobre oko, ale przede wszystkim specjalny ekwipunek. Profesjonalny zestaw do dekorowania potraw składa się z takich specjalistycznych narzędzi, jak: noże (kuchenne, karbowane, do filetowania i inne), obierak, łopatka, wycinak skórki, szatkownica do warzyw czy przyrząd do wydrążania gniazd nasiennych. Inne warte polecenia przyrządy służą do robienia spirali z rzodkiewki i ogórka. To zaledwie niewielka część z dostępnych obecnie na rynku przyrządów, bo prawdą jest, że dekoracje potraw można wykonać praktycznie ze wszystkich warzyw, owoców czy kwiatów. Reszta to już kwestia umiejętności odpowiedniego łączenia, splatania i nacinania.

 

Wśród licznych warzyw najczęściej używanymi do zdobienia są: marchewki, rzodkiewki, pomidory, kolorowe papryki, a także ogórki. Dobrym uzupełnieniem  może być także sałata, natka pietruszki czy listki bazylii. Wykrawane dzieła z warzyw, łączone razem pozwolą stworzyć bujne kompozycje kwiatowe czy drobne, kolorowe zwierzątka. Grono rodziców znalazłoby w tym niezwykle praktyczne rozwiązanie, jak zachęcić małego niejadka do spróbowania warzyw czy owoców.

 

Dekorowanie potraw nie ogranicza się tylko do roślin, ale także obejmuje inne produkty, z których można stworzyć niezwykle kreatywne dania. Dobrym przykładem jest dość popularna forma podania zupy, w wydrążonym chlebie z czapeczką u góry. W takiej postaci nada się doskonale do podania żurku czy zupy grzybowej, zapewniając jednocześnie niebywały efekt wizualny.

 

Skora mowa o zdobieniu potraw, nie można oczywiście zapomnieć o dekorowaniu wszelkiej maści deserów i tortów. To tam najbardziej zadomowiła się metoda garnirowania, którą widać między innymi w prostych, kolorowych i własnoręcznie robionych przez dzieci pierniczkach. Pomysłów na realizację własnych fantazji jest naprawdę bardzo wiele.

 

Podsumowanie, czyli wisienka na torcie

 

Dekorowanie potraw czy tzw. garnirowanie to przepis na podanie potrawy doskonałej, nie tylko w smaku, ale także w formie.  Stanowi ogólnodostępną sztukę dla każdego, poprzez którą można wyrazić siebie, zwieńczając danie własną “kropką nad i”.

Kategorie: Poradnik
Tagi: potrawy, dekorowanie potraw, wykrwanie

Obserwuj nas

Komentarze


comments powered byDisqus

Więcej wpisów z bloga

Dieta przemienna - najważniejsze zasady
Poradnik
17.02
2018
1209

Dieta przemienna - najważniejsze zasady

Jeśli głodówka jest rozumiana jako sposób na oczyszczenie organizmu, nie można nie zgodzić się z tym, że ma ona ogromną wartość. Ta sama głodówka nigdy jednak nie jest zalecana jako sposób n to, by pozbyć się zbędnych kilogramów. Dieta znana też jako dieta 50/50 nie należy więc do tych, które mają szczególnie wielu zwolenników. Okazuje się jednak, że jej pozytywny wpływ na organizm jest coraz częściej potwierdzany, nic więc dziwnego, że osoby odchudzające szukają informacji na jej temat.

Czytaj więcej »
Dieta bez węglowodanowa – na czym polega ?
Poradnik
16.02
2018
1209

Dieta bez węglowodanowa – na czym polega ?

Bądźmy szczerzy - całkowicie wyeliminować węglowodanów z diety się nie da. Jest to niewykonalne, niezdrowe i niemądre. Węglowodany są niezbędne w zdrowym jadłospisie, gdyż organizm uzyskuje z nich energię, a także błonnik pokarmowy.

Czytaj więcej »

Zobacz wszystkie