Blog - Najnowsze informacje o promocjach


30.10
2017
1209

Rodzaje makaronu – czy znasz je wszystkie?

Rodzaje makaronu – czy znasz je wszystkie?

Niewielu z nas zdaje sobie sprawę jak wiele rodzajów makaronu możemy spotkać na świecie. Co ciekawe, okazuje się że wcale nie pochodzi on z Włoch, a z zakątków Azji, gdzie makaron jest równie popularny co ryż. 

W Polsce zastosowanie makaronu w rodzimej kuchni ma długą tradycję. Czy możemy jednak pochwalić się znajomością każdego rodzaju tego produktu? Sprawdzamy:

  • Calamarata – to makaron kształtem przypominający pierścienie. Najczęściej wykorzystywany do potraw, w których głównym składnikiem są kalmary. Pochodzi z Neapolu na południu Włoch.
  • Cannelloni – duże rurki wykorzystywane najczęściej w zapiekankach. Często spotykane również w wersji nadziewanej mięsem, sosami i dodatkami. Ma 10 cm długości i 3 cm średnicy.
  • Capelli – jeden z najcieńszych makaronów na świecie. Wyglądem przypomina makaron azjatycki.
  • Farfalle – czyli popularne w Polsce „kokardki”.
  • Fusilli – Dostępny w wersji krótkiej i długiej. Najczęściej stosowany w potrawach z użyciem sosu. W Polsce nazywany „świderkami”.
  • Lasagne – łatwy do rozpoznania płaski makaron.
  • Lumache – dostępny w wielu rozmiarach makaron w kształcie muszli ślimaka. Często używany do zup i zapiekanych a w większych wersjach nadziewane lub podawane z sosem.
  • Penne – jeden z najbardziej rozpoznawalnych rodzajów makaronu. Pochodzi z południa Włoch, charakteryzuje się kształtem „rurki” o karbowanej lub gładkiej fakturze. Nadaje się do każdego rodzaju potraw.
  • Spaghetti – jeden z najczęściej stosowanych makaronów w Polsce i na świecie. Najczęściej przyrządzany z rozdrobnionym mięsem i sosem pomidorowym. Dostępny w wielu długościach. Wytwarzany z mąki pszennej lub smakowej.
  • Tagliatelle – ozdobny makaron w kształcie zwiniętej wstążki. Dostępny w dwóch kolorach: żółtym i zielonym. Używany do wielu rodzajów potraw. Tagliatelle jest zawsze płaskie i szorstkie.

Znajdź najlepsze oferty na makaron w gazetkach promocyjnych:

Komentarze


comments powered byDisqus

Więcej wpisów z bloga

Dieta przemienna - najważniejsze zasady
Poradnik
17.02
2018
1209

Dieta przemienna - najważniejsze zasady

Jeśli głodówka jest rozumiana jako sposób na oczyszczenie organizmu, nie można nie zgodzić się z tym, że ma ona ogromną wartość. Ta sama głodówka nigdy jednak nie jest zalecana jako sposób n to, by pozbyć się zbędnych kilogramów. Dieta znana też jako dieta 50/50 nie należy więc do tych, które mają szczególnie wielu zwolenników. Okazuje się jednak, że jej pozytywny wpływ na organizm jest coraz częściej potwierdzany, nic więc dziwnego, że osoby odchudzające szukają informacji na jej temat.

Czytaj więcej »
Dieta bez węglowodanowa – na czym polega ?
Poradnik
16.02
2018
1209

Dieta bez węglowodanowa – na czym polega ?

Bądźmy szczerzy - całkowicie wyeliminować węglowodanów z diety się nie da. Jest to niewykonalne, niezdrowe i niemądre. Węglowodany są niezbędne w zdrowym jadłospisie, gdyż organizm uzyskuje z nich energię, a także błonnik pokarmowy.

Czytaj więcej »

Zobacz wszystkie