Blog - Najnowsze informacje o promocjach


20.09
2017
1209

Imbir – korzenna przyprawa o wielu właściwościach

Imbir – korzenna przyprawa o wielu właściwościach

Imbir – tropikalna wieloletnia roślina o właściwościach leczniczych. Specyficzny korzenny i ostry smak sprawia, że imbir jest bardzo rozpoznawalny. Charakterystyczne liście upodobniają, roślinę do trzciny a zawarty w imbirze olejek eteryczny ma, właściwości pobudzające i energetyzujące.

Lecznicze właściwości imbiru

Znane były już ponad 2000 lat temu. W ludowej medycynie wschodu imbir stosowany jest do dziś. Świeży stosowany jest przy wymiotach (imbir zapobiega chorobie lokomocyjnej), w stanach gorączkowych, kaszlu oraz przy zaburzeniach trawienia i kłopotach z przewodem pokarmowym. Suszony i gotowany korzeń imbiru stosowany jest w bólach brzucha i biegunce. Gotowany imbir stosowany jest również u osób cierpiących na lumbago.

Wyciąg z korzenia imbiru spożywany jest w Afryce jako preparat podniecający. W Nowej Gwinei stosowany jest przez kobiety jako środek antykoncepcyjny, który ma je chronić przed niepożądaną ciążą. W Chinach imbir żuty był przez pływających w dżonkach Chińczyków – żucie zapobiegało chorobie morskiej. Imbir zapobiega wymiotom i korzystnie działa na serce, obniża ciśnienie krwi i działa przeciwzakrzepowo. Smażony imbir stanowi doskonały środek wzmacniający, zapobiega infekcjom i skraca czas choroby. Napar z korzenia poprawia koncentrację i pamięć oraz dodaje energii.

Imbir w kuchni

Stosowany jest jako przyprawa korzenna do piernika i ciasteczek. Zmielony imbir jest doskonałą przyprawą do różnego rodzaju mięs, ciężkich i tłustych sosów oraz do dań z ryb. Sałatki przyprawione odrobiną imbiru zyskuje nowy orientalny smak. Świeży smażony w cukrze imbir może być dodawany do deserów z czekolady, marmolady oraz kompotu. Imbir dodawany jest także do piwa, wódki oraz wchodzi w skład wielu mieszanej przyprawowych. Orientalny smak imbiru sprawia, że może być dodawany niemal do każdej potrawy, jednak powinien być stosowany w ograniczonych ilościach z uwagi na ostry, dominujący smak.

Kategorie: Porównania
Tagi: imbir, przyprawy, imbir właściwości, Zdrowie

Obserwuj nas

Komentarze


comments powered byDisqus

Więcej wpisów z bloga

Smartfon idealnym prezentem świątecznym!
Poradnik
06.12
2017
1209

Smartfon idealnym prezentem świątecznym!

W dzisiejszych czasach smartfon jest niezbędnym urządzeniem dla każdego z nas. Korzystamy z niego codziennie i dzięki wielu aplikacjom po prostu ułatwiamy sobie życie. Jeśli ktoś nie ma pomysłu na prezent pod choinkę dla bliskiej osoby, to może zdecydować się na zakup smartfona! Przedstawiamy kilka modeli, które są warte uwagi. Zapoznaj się!

Czytaj więcej »
Co zrobić, by nie kupić bliskiej osobie niechcianego prezentu pod choinkę?
Poradnik
06.12
2017
1209

Co zrobić, by nie kupić bliskiej osobie niechcianego prezentu pod choinkę?

Okres przedświąteczny bywa dla większości z nas niezwykle stresujący. Dlaczego? Wtedy kupujemy prezenty pod choinkę swoim bliskim i często nie wiemy, czy wybrane rzeczy przypadną im do gustu. Według badania przeprowadzonego przez Kantar TNS dla eBay, co trzeci Polak dostaje w Święta Bożego Narodzenia niechciany upominek. Dowiedz się więcej!

Czytaj więcej »

Zobacz wszystkie