Blog - Najnowsze informacje o promocjach


20.09
2017
1209

Imbir – korzenna przyprawa o wielu właściwościach

Imbir – korzenna przyprawa o wielu właściwościach

Imbir – tropikalna wieloletnia roślina o właściwościach leczniczych. Specyficzny korzenny i ostry smak sprawia, że imbir jest bardzo rozpoznawalny. Charakterystyczne liście upodobniają, roślinę do trzciny a zawarty w imbirze olejek eteryczny ma, właściwości pobudzające i energetyzujące.

Lecznicze właściwości imbiru

Znane były już ponad 2000 lat temu. W ludowej medycynie wschodu imbir stosowany jest do dziś. Świeży stosowany jest przy wymiotach (imbir zapobiega chorobie lokomocyjnej), w stanach gorączkowych, kaszlu oraz przy zaburzeniach trawienia i kłopotach z przewodem pokarmowym. Suszony i gotowany korzeń imbiru stosowany jest w bólach brzucha i biegunce. Gotowany imbir stosowany jest również u osób cierpiących na lumbago.

Wyciąg z korzenia imbiru spożywany jest w Afryce jako preparat podniecający. W Nowej Gwinei stosowany jest przez kobiety jako środek antykoncepcyjny, który ma je chronić przed niepożądaną ciążą. W Chinach imbir żuty był przez pływających w dżonkach Chińczyków – żucie zapobiegało chorobie morskiej. Imbir zapobiega wymiotom i korzystnie działa na serce, obniża ciśnienie krwi i działa przeciwzakrzepowo. Smażony imbir stanowi doskonały środek wzmacniający, zapobiega infekcjom i skraca czas choroby. Napar z korzenia poprawia koncentrację i pamięć oraz dodaje energii.

Imbir w kuchni

Stosowany jest jako przyprawa korzenna do piernika i ciasteczek. Zmielony imbir jest doskonałą przyprawą do różnego rodzaju mięs, ciężkich i tłustych sosów oraz do dań z ryb. Sałatki przyprawione odrobiną imbiru zyskuje nowy orientalny smak. Świeży smażony w cukrze imbir może być dodawany do deserów z czekolady, marmolady oraz kompotu. Imbir dodawany jest także do piwa, wódki oraz wchodzi w skład wielu mieszanej przyprawowych. Orientalny smak imbiru sprawia, że może być dodawany niemal do każdej potrawy, jednak powinien być stosowany w ograniczonych ilościach z uwagi na ostry, dominujący smak.

Kategorie: Porównania
Tagi: imbir, przyprawy, imbir właściwości, Zdrowie

Obserwuj nas

Więcej wpisów z bloga

Nowa promocja Rossmann - Zadbaj o swoją cerę!  2+2 na produkty do pielęgnacji twarzy
Polecamy
09.05
2018
1209

Nowa promocja Rossmann - Zadbaj o swoją cerę! 2+2 na produkty do pielęgnacji twarzy

Promocje Rossmann cieszą się niesłabnącą popularnością. Nic dziwnego – sieć drogerii od kilku sezonów przeprowadza akcje konsumenckie, w czasie których można kupić kosmetyki znanych marek nawet o połowę taniej. Tym razem Rossmann promocjami świętuje 25 lat swojej obecności w Polsce. Pierwsza drogeria powstała bowiem w 1993 roku w Łodzi, przy ul. Piotrkowskiej.

Czytaj więcej »
Dieta przemienna - najważniejsze zasady
Poradnik
17.02
2018
1209

Dieta przemienna - najważniejsze zasady

Jeśli głodówka jest rozumiana jako sposób na oczyszczenie organizmu, nie można nie zgodzić się z tym, że ma ona ogromną wartość. Ta sama głodówka nigdy jednak nie jest zalecana jako sposób n to, by pozbyć się zbędnych kilogramów. Dieta znana też jako dieta 50/50 nie należy więc do tych, które mają szczególnie wielu zwolenników. Okazuje się jednak, że jej pozytywny wpływ na organizm jest coraz częściej potwierdzany, nic więc dziwnego, że osoby odchudzające szukają informacji na jej temat.

Czytaj więcej »

Zobacz wszystkie