Blog - Najnowsze informacje o promocjach


29.06
2017
1209

Jakie warzywa pasują idealnie na grilla?

Jakie warzywa pasują idealnie na grilla?

Kiełbasa, boczek, karkówka lub inne mięso, z warzyw sporadycznie ziemniaki lub cebula pojawiały się na rusztach grillów. Moda na gotowanie i bycie fit zmieniła jednak zwyczaje. Grillowane warzywa, a nawet owoce stały się często spotykanymi samodzielnymi daniami, przystawkami lub dodatkami do mięs. Pyszne, kolorowe, aromatyczne, chrupiące, przesiąknięte dymem - nie może ich zabraknąć na żadnym przyjęciu na powietrzu.

Co można grillować?

Generalnie nie ma żadnych ograniczeń jeśli chodzi o zasadę, co można, a czego nie. Wybór warzyw zależy od pomysłu na danie, dostępności warzyw i od fantazji osoby grillującej. Ważne, by warzywa były umyte, oczyszczone, pokrojone, skropione olejem. Niektóre warzywa, jak cukinia i bakłażan, powinny być przyprawione pół godziny wcześniej, by puściły soki.

Twarde warzywa, jak marchew czy ziemniaki, można wcześniej ugotować na pół twardo i w ten sposób skrócić czas grillowania. Grillujących się warzyw należy pilnować, aby się nie spaliły ani nie zrobiły się suche i twarde. Choć dominują na ruszcie znane, popularne i sprawdzone warzywa, coraz częściej spotykane są i takie jak szparagi, kukurydza, pieczarki.

Jakie warzywa jeszcze pasują idealnie na grilla?

- papryka - ceniona za kolorowe odmiany, delikatny, aromatyczny smak;

- pomidorki koktajlowe - przesiąknięte dymem same rozpływają się w ustach;

- bakłażany - najsmaczniejsze grillowane, doskonały dodatek do sałatek i serów;

- pieczarki - aromatyczne kapelusze dodadzą smaku każdej potrawie;

- marchew - słodka i chrupiąca;

- czosnek - grillowany czosnek doskonale nadaje się do dipów i sosów.

Kategorie: Poradnik
Tagi: grill, warzywa, na grilla, grillowanie

Obserwuj nas

Komentarze


comments powered byDisqus

Więcej wpisów z bloga

Dieta przemienna - najważniejsze zasady
Poradnik
17.02
2018
1209

Dieta przemienna - najważniejsze zasady

Jeśli głodówka jest rozumiana jako sposób na oczyszczenie organizmu, nie można nie zgodzić się z tym, że ma ona ogromną wartość. Ta sama głodówka nigdy jednak nie jest zalecana jako sposób n to, by pozbyć się zbędnych kilogramów. Dieta znana też jako dieta 50/50 nie należy więc do tych, które mają szczególnie wielu zwolenników. Okazuje się jednak, że jej pozytywny wpływ na organizm jest coraz częściej potwierdzany, nic więc dziwnego, że osoby odchudzające szukają informacji na jej temat.

Czytaj więcej »
Dieta bez węglowodanowa – na czym polega ?
Poradnik
16.02
2018
1209

Dieta bez węglowodanowa – na czym polega ?

Bądźmy szczerzy - całkowicie wyeliminować węglowodanów z diety się nie da. Jest to niewykonalne, niezdrowe i niemądre. Węglowodany są niezbędne w zdrowym jadłospisie, gdyż organizm uzyskuje z nich energię, a także błonnik pokarmowy.

Czytaj więcej »

Zobacz wszystkie