W Paryżu uruchomiono automat sprzedający mięso
W Paryżu sklep mięsny zainstalował pierwszą maszynę vedingową, która daje możliwość nabycia świeżych produktów mięsne przez całą dobę. Urządzenie chłodnicze do przechowywania i wydawania produktów mięsnych to koszt 10 tysięcy euro.
Asortyment urządzenia jest szeroki: parówki, steki, kiełbasy, mięso wołowe, a nawet carpaccio oraz szynka Bayonne. Mięsa, wędliny i jaja są pakowane próżniowo.
Koszty produktów nie różnią się od rynkowych. 250 gramowa porcja wołowiny kosztuje 8,50 euro, a dwa kotlety schabowe około 5 euro. Zapłacić za zakupy można gotówką lub kartą.
Takie automaty pojawiają się w Paryżu nie po raz pierwszy. Zaczęło się to w 2011 roku, gdy piekarz uruchomił koło swojego sklepu urządzenie, sprzedające bagietki przez całą dobę. Później w roku 2015 pojawiły się automaty z serem. Od tamtej pory analogiczne rozwiązania cieszą się popularnością na terytorium całej Francji.
Popularność maszyn vedingowych w stolicy Francji jest skutkiem tego, że sklepy nie pracują przez całą dobę, a chęć na kupno świeżych produktów może się pojawić u konsumentów o każdej porze dnia.
20161209