Blog - Najnowsze informacje o promocjach


16.04
2014
1209

Wielkanocne przygotowania

Wielkanocne przygotowania

W większości polskich domów przygotowania do świąt już trwają. Świąteczne, a za razem wiosenne porządki, uprzątanie ogrodu po zimie, sadzenie kwiatów oraz dekorowanie mieszkań wielkanocnymi gadżetami to jedno. Jednak Wielkanoc to również celebracja smaków. Spotkania z rodziną czy przyjaciółmi przy świątecznym stole są nieodzowną częścią tradycji obchodzenia świąt wielkanocnych. W wielu domach gospodynie stawiają na tradycyjne, polskie potrawy. Jednak coraz częściej pojawiają się różne nowości kulinarne, które być może warto byłoby wypróbować i oczarować nimi gości. Chcemy wam przedstawić kilka propozycji „unowocześnionych” świątecznych potraw.

 

Tradycyjne święta

Wiele osób nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych bez żurku z białą kiełbasą, jajek z majonezem, sałatki jarzynowej czy mazurka i baby drożdżowej. Są to typowo świąteczne potrawy, które wpisały się już w naszą polską tradycję. Jednak każdy przepis lub nawet sposób podania można zmodyfikować tak, aby wyglądał i smakował nieco inaczej. Przykładowo zamiast podawać zwykłą, ugotowaną, białą kiełbasę można ją włożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika, aby się delikatnie zapiekła i podawać z podsmażonymi pieczarkami. Zwykłe ugotowane jajka, można zastąpić faszerowanymi. Farsze mogą być przeróżne, od tych bardziej tradycyjnych z pieczarkami czy szczypiorkiem po bardziej wymyślne z szynką, łososiem, awokado czy pistacjami. Świąteczne potrawy mają to do siebie, że nie oszczędzają nam kalorii, dlatego aby chociaż trochę zmniejszyć ich ilość, sałatkę jarzynową można doprawić nie samym majonezem, a mieszanką 50/50 z jogurtem naturalnym bądź greckim. Typowe wielkanocne wypieki można w sposób dosłowny ubarwić, dosypując do ciasta barwniki spożywcze. Niejedna osoba z ciekawością zjadłaby różowe ciasto, które smakuje dokładnie tak samo, a wygląda zupełnie inaczej. 

 

 

Świąteczne potrawy inaczej…

Przejadł wam się babciny żurek? Nie macie już ochoty na typowe, oklepane smaki? Babę wielkanocną stojącą na środku stołu uważacie za przeżytek? Mamy dla was kilka pomysłów, co zrobić, żeby święta jednak były świętami, ale w zupełnie nowej odsłonie. Zaczynamy od zupy, nasza propozycja to barszcz chrzanowy. Myślimy chrzan, mówimy Wielkanoc, podobnie jest z hasłem barszcz, jednak to połączenie jest czymś innym i ciekawym. Zamiast tłustych przystawek, proponujemy pasztety, które nie koniecznie muszą być ciężkie i mięsne. Coraz większą popularność zdobywają te wegetariańskie – warzywne i rybne. Świąteczny stół zazwyczaj ugina się od smakołyków i każdego z nich chcielibyśmy spróbować, dlatego z myślą o naszych gościach i sobie samym przygotujmy małe porcje. Wtedy spróbujemy wszystkiego, a od stołu nie wstaniemy ociężali. Bardzo fajnym pomysłem na przystawki są różnego rodzaju sałatki podawane na przykład na liściu sałaty. Jest to interesujący i nowoczesny pomysł, a zarazem podana porcja nie będzie zbyt „przygniatająca”. Podobnie jest ze słodkościami, często zdarza nam się kroić ciasta w duże kawałki, robimy to chyba dlatego, żeby ktoś nie pomyślał, że mu żałujemy, ale w momencie, gdy na stole pojawia się kilka rodzajów mazurków, babek, babeczek, ciast i ciasteczek nie jesteśmy w stanie tego przejeść. Dlatego zamiast tradycyjnej, ciężkiej baby wielkanocnej proponujemy dużo lżejsze i mniejsze babeczki cup-cakes. Są one urocze i staną się ozdobą każdego stołu. W ich dekorowaniu ogranicza nas wyłącznie własna wyobraźnia. Można prostym sposobem, wykorzystując na przykład pocięte pianki zrobić baranka, albo wielkanocnego zajączka. Do ich przygotowywania z pewnością chętnie zaangażują się dzieci, jest to również jakaś alternatywa dla malowania i ozdabiania pisanek.

Mamy nadzieję, że zainspirowaliśmy was do spróbowania nowych, ciekawych wielkanocnych potraw. Zaskoczcie swoje rodziny i przygotujcie coś niezwykłego. Życzymy powodzenia!

Więcej wpisów z bloga

Nowa promocja Rossmann - Zadbaj o swoją cerę!  2+2 na produkty do pielęgnacji twarzy
Polecamy
09.05
2018
1209

Nowa promocja Rossmann - Zadbaj o swoją cerę! 2+2 na produkty do pielęgnacji twarzy

Promocje Rossmann cieszą się niesłabnącą popularnością. Nic dziwnego – sieć drogerii od kilku sezonów przeprowadza akcje konsumenckie, w czasie których można kupić kosmetyki znanych marek nawet o połowę taniej. Tym razem Rossmann promocjami świętuje 25 lat swojej obecności w Polsce. Pierwsza drogeria powstała bowiem w 1993 roku w Łodzi, przy ul. Piotrkowskiej.

Czytaj więcej »
Dieta przemienna - najważniejsze zasady
Poradnik
17.02
2018
1209

Dieta przemienna - najważniejsze zasady

Jeśli głodówka jest rozumiana jako sposób na oczyszczenie organizmu, nie można nie zgodzić się z tym, że ma ona ogromną wartość. Ta sama głodówka nigdy jednak nie jest zalecana jako sposób n to, by pozbyć się zbędnych kilogramów. Dieta znana też jako dieta 50/50 nie należy więc do tych, które mają szczególnie wielu zwolenników. Okazuje się jednak, że jej pozytywny wpływ na organizm jest coraz częściej potwierdzany, nic więc dziwnego, że osoby odchudzające szukają informacji na jej temat.

Czytaj więcej »

Zobacz wszystkie