Blog - Najnowsze informacje o promocjach


05.11
2013
1209

Dynia. Roślina o wszechstronnym zastosowaniu

Dynia. Roślina o wszechstronnym zastosowaniu

Żadna inna roślina nie może pochwalić się równie dużym wzrostem popularności jesienią co dynia. Ze względu na swoje walory estetyczne sprawdza się jako ozdoba kuchni oraz witryn sklepowych, natomiast dzięki właściwościom odżywczym i smakowym uzupełnia, a także wzbogaca dietę. Na pewno rozwój jej „kariery” wiąże się z przyswojeniem przez kulturę europejską zwyczajów typowych dla Halloween, na czas którego dynie są przeobrażane w upiornie uśmiechnięte lampiony. Warto jednak wiedzieć, że tradycja uprawiania dyni trwa już od 7 tysięcy lat.

Jako pierwsi uprawą dyni (łac. Cucurbita) zajmowali się Indianie zasiedlający tereny należące obecnie do Peru. Europejczycy mogli poznać jej smak i docenić walory potraw z dyni dopiero w XVI wieku, kiedy została sprowadzona przez Hiszpanów. Roślina z rodziny dyniowatych zachwyciła Greków oraz Francuzów różnorodnymi możliwościami zastosowania. Spadkobiercy Hellenów ochrzcili ją mianem „dużego melona” czyli „pepon”, zaś Francuzi przezywali ją „pompon”. Ostatecznie europejscy emigranci kolonizujący Amerykę Północną przyczynili się do ukształtowania angielskiej nazwy „pumkin”.

Ciekawostki o dyni
 
Do rodziny dyniowatych zalicza się około 120 rodzajów oraz 800 gatunków, które różnią się kolorami, kształtem, a także wielkością. W Polsce najczęściej uprawianą odmianą jest dynia zwyczajna (łac. C. pepo). Rekord wielkości rośliny należy do Amerykanów, którzy doczekali się dyni wielkości 821 kilogramów, natomiast Polacy mogą poszczycić się okazem o wadze 514 kilogramów. Dynie można przechowywać w chłodnym miejscu do pół roku, a zamrożone egzemplarze będą gotowe do spożycia przez okrągły rok. W 2013 roku Stadion PGE Arena w Gdańsku przemienił się w wielką, złotą dynię, by ustanowić rekord Guinnesa na Największą Dynię Halloweenową.

Właściwości zdrowotne dyni. Dynia a odchudzanie

Dzięki niskiej wartości kalorycznej wynoszącej około 32 kcal na 100 gramów świeżej masy, a przede wszystkim dzięki dużej wartości odżywczej dynia stanowi wymarzony składnik diety. Jest beztłuszczowa, szybko sycąca, bogata w witaminy: A, B1, B2, C, PP, jak również w składniki mineralne: magnez, wapń, fosfor, żelazo, potas. Zawiera pektyny (składnik błonnika) i kwasy organiczne. Dynie o intensywnym, pomarańczowym miąższu kryją w sobie dużo karotenu czyli prowitaminy A. Owoce dyni powinny być spożywane przez chorych na miażdżycę, nadciśnienie tętnicze, niewydolność nerek, serca, wątroby, stwardnienie tętnic. Związki zawarte w miąższu działają moczopędnie oraz kojąco na ciężarne kobiety cierpiące na mdłości. Kabaczki ułatwią osobom w podeszłym wieku trawienie, zapobiegną gromadzeniu się cholesterolu a co za tym idzie – otyłości.  Jednak prawdziwe dobrodziejstwo dla naszego organizmu to pestki z dyni czyli nasiona rośliny. Znajdują się w nich białka, mikroelementy, witamina E, a także olej pełen nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pestki dzięki zawartości cynku wspomogą leczenie chorób skóry. Zapobiegną schorzeniom prostaty, przyspieszą gojenie ran, jak również wrzodów żołądka. Można stosować je jako środek profilaktyczny przeciw pasożytom przewodu pokarmowego. Warto pomyśleć o jedzeniu pestek, jeżeli chcemy zahamować procesy starzenia, wzmocnić układ pokarmowy, uwolnić ciało od toksyn.

 

Przepisy z dyni

Wykorzystanie dyni w kuchni jest równie wszechstronne co jej lecznicze zastosowanie. Pamiętajmy, że miąższ dyni przed przygotowaniem oraz doprawieniem pozbawiony jest smaku. Natomiast odpowiednio przetworzony – poprzez upieczenie, ugotowanie, zamarynowanie – nabiera przyjemnych walorów smakowych. Zupa albo pyszny krem z dyni z imbirem i dodatkiem płatków migdałowych nadadzą się na chłodne, jesienne popołudnia, natomiast dynia marynowana w occie sprawdzi się jako dodatek do mięs oraz wędlin. Przetwory czyli marynaty albo konfitury z dyni przypomną nam jesienne smaki o każdej porze roku. Doskonałym pomysłem jest starcie dyni na purée, ugotowanie zacierki z ziemniakami albo dodanie dyni do zapiekanki z serem i makaronem. Nie zapomnijmy, by osłodzić sobie dzień ciastem z dyni albo urozmaicić kawę syropem dyniowym domowej roboty. Foremki do pieczenia z Lidla na pewno ułatwią nam zabawy w kuchni. Dorodne dynie znajdziemy na miejscowych straganach albo w sieci sklepów Api. Tłoczony na zimno drogocenny olej z pestek dyni stoi na półkach sklepów Alma albo K&M. Smacznego!

Kategorie: Poradnik
Tagi: dynia, kuchnia, przetwory z dyni, Alma, ciasto, Lidl, przepis

Obserwuj nas

Więcej wpisów z bloga

Laptop 2w1, myjka parowa i odkurzacz bezworkowy - Okazje tygodnia w Biedronce
Polecamy
20.09
2018
1209

Laptop 2w1, myjka parowa i odkurzacz bezworkowy - Okazje tygodnia w Biedronce

Sieć sklepów Biedronka regularnie zaskakuje swoich klientów ciekawymi okazjami. I tak stało się tym razem... W "zielonej" gazetce obowiązującej od 19.09 do 30.09.2018 roku możemy znaleźć niezwykle ciekawe promocje które znacznie ułatwią nam codzienne życie. Na jakie "Okazje Tygodnia" możemy liczyć?

Czytaj więcej »
Wyprzedaże Back to School! Co kupić i gdzie kupić? Podpowiadamy!
Poradnik
05.09
2018
1209

Wyprzedaże Back to School! Co kupić i gdzie kupić? Podpowiadamy!

Początek września to czas kiedy w sklepach pojawiają się promocje back to school. To idealny moment by dokupić za stosunkowo niewielkie pieniądze wszystkie niezbędne artykuły szkolne, ale i nie tylko...

Czytaj więcej »
Promocyjni

Promocyjni

Zobacz wszystkie