Blog - Najnowsze informacje o promocjach


25.09
2013
1209

Grzybobranie - i co dalej?

Grzybobranie - i co dalej?

Mamy koniec września, jesień, a więc nadszedł czas na grzybobranie. Samo chodzenie na grzyby to nie wszystko. Co później mamy robić z tymi grzybami?

Jeżeli chodzi o wykorzystanie grzybów w kuchni to możemy je suszyć, dusić, smażyć, gotować i marynować. Suszone przydadzą się szczególnie na święta do potraw wigilijnych. Duszenie, oczywiście skończy się grzybową duszonką, Smażyć możemy m.in. kanie i smardze – z lekką panierką będą naprawdę pyszne. Z gotowanych najlepiej zrobić zupę grzybową lub sos do mięsa. Natomiast marynowanie – bardzo łatwo możemy zrobić marynowane grzybki, które później możemy zajadać do obiadu lub postawić na stole, jako przekąskę. Jak marynować? To wcale nie jest takie trudne.

Ważne!

Do marynowania wybieramy tylko małe lub średnie, młode i jędrne grzyby. Duże będą źle wyglądać, a stare i „rozklapciałe” sztuki – po prostu rozpadną się.

Co potrzebujemy?

Na przygotowanie 2 słoików ok. 400ml:

Grzyby czyścimy dokładnie, pozostawiając jedynie kapelusz z krótką nóżką. Wrzucamy na wrzącą wodę i tak gotujemy przez ok. 10 minut.  Po ostudzeniu, układamy je w słoikach i dodajemy po kilka kawałków cebuli. Na marynatę potrzebujemy zagotować wodę z octem, solą, cukrem i przyprawami. Gotujemy dosłownie kilka minut. I takim przygotowanym, gorącym roztworem zalewamy grzyby. Pamiętajmy, aby wszystkie grzyby były zanurzone. Słoiki dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy. Po wystygnięciu najlepiej przechowywać je w piwnicy lub schowkach.

 

 

Jeżeli nie lubicie zbierać grzybów, na pewno znajdziecie je świeże do kupienia na targowiskach. Najlepsze są podgrzybki, prawdziwki i koźlary. Ale można też próbować z innymi jadalnymi gatunkami wink

A jeżeli nie uśmiecha Wam się ani zbieranie grzybów, ani gotowanie marynaty – możecie kupić gotowe słoiczki z marynowanymi grzybkami. Dostaniecie je m.in. w sieci Krakowski Kredens.

Komentarze


comments powered byDisqus

Więcej wpisów z bloga

Dieta przemienna - najważniejsze zasady
Poradnik
17.02
2018
1209

Dieta przemienna - najważniejsze zasady

Jeśli głodówka jest rozumiana jako sposób na oczyszczenie organizmu, nie można nie zgodzić się z tym, że ma ona ogromną wartość. Ta sama głodówka nigdy jednak nie jest zalecana jako sposób n to, by pozbyć się zbędnych kilogramów. Dieta znana też jako dieta 50/50 nie należy więc do tych, które mają szczególnie wielu zwolenników. Okazuje się jednak, że jej pozytywny wpływ na organizm jest coraz częściej potwierdzany, nic więc dziwnego, że osoby odchudzające szukają informacji na jej temat.

Czytaj więcej »
Dieta bez węglowodanowa – na czym polega ?
Poradnik
16.02
2018
1209

Dieta bez węglowodanowa – na czym polega ?

Bądźmy szczerzy - całkowicie wyeliminować węglowodanów z diety się nie da. Jest to niewykonalne, niezdrowe i niemądre. Węglowodany są niezbędne w zdrowym jadłospisie, gdyż organizm uzyskuje z nich energię, a także błonnik pokarmowy.

Czytaj więcej »

Zobacz wszystkie