Blog - Najnowsze informacje o promocjach


28.08
2013
1209

Kanapka jaka jest, każdy widzi

Kanapka jaka jest, każdy widzi

Pierwsze wypowiedziane słowo – mama/tata. A jakie jest pierwsze danie zrobione samodzielnie przez dziecko? Oczywiście kanapka!

Na pewno większości z nas kanapka kojarzy się ze szkołą, drugim śniadaniem, przerwą. To proste i niezwykle wartościowe danie nie bez powodu dawane jest uczniom przez ich rodziców. Dlaczego?

Po pierwsze jest szybkie i łatwe w wykonaniu –w porannym pośpiechu nie mamy czasu na smażenie ryb, kotletów czy warzyw, by później je spakować w odpowiedni pojemnik i do tego wziąć sztućce.  Po drugie dostarcza wielu potrzebnych wartości odżywczych od witamin, przez cukry, dobre tłuszcze, po węglowodany. Wszystkie te składniki potrzebne są dla prawidłowej pracy zarówno mózgu, jak i całego ciała. Poniżej znajdziecie różne przepisy na typowe i nietypowe kanapki. I w końcu najważniejsze dla mam – jedząc kanapkę, na ubraniu dziecka nie znajdziemy tłustych plam! Co za ulga!

Z tymi kwestiami wiąże się też historia samej kanapki. Dawno, dawno temu, a właściwie w XVIII wieku w Anglii, żył John Montagu, czwarty hrabia Sandwich (stąd angielska nazwa kanapki). Nie chcąc przerywać swojej wielogodzinnej gry w karty, kazał podać sobie i swoim gościom coś, co można jeść bez sztućców, jednocześnie nie brudząc sobie rąk.
Podano więc kawałki mięsa włożone między dwie kromki chleba. Nic prostszego, prawda?

Jaka kanapka dla ucznia?

Skoro powiedzieliśmy już, że kanapka jest idealnym drugim śniadaniem dla ucznia, powiedzmy z czego powinna się składać, by jak najlepiej wpływać na młody organizm.

Zacznijmy od pieczywa. Oczywiście najlepsze będzie pełnoziarniste, ciemne, z ziarnami. Ma ono aż pięciokrotną przewagę nad jasnym pieczywem, jeśli chodzi o zawartość żelaza, magnezu, miedzi i cynku. Do tego zawiera witaminę E oraz dużo witamin z grupy B. Wspiera więc układ nerwowy, zwiększa odporność, a błonnik zawarty w mące pełnoziarnistej poprawia metabolizm i zapobiega nadwadze.

Mięso. Zawiera wysokowartościowe białko, a także żelazo, cynk i witaminy z grupy B. I tu ważna informacja: mięso zapobiega anemii. Co więcej, stymuluje pracę układu pokarmowego . Warto więc dodać do kanapki plasterek lub dwa dobrej, świeżej wędliny. A taką, nawet w promocyjnych cenach, nie trudno znaleźć w naszych sklepach, np. w Lidlu. Szczególnie polecana jest pakowana próżniowo. Dzięki takiemu opakowaniu, mięso dłużej zachowuje swoją świeżość.

Masło. Ze względu na zawartość witamin A,E i D masło polecane jest dzieciom do 7. roku życia. Margaryna natomiast posiada nienasycone kwasy tłuszczowe – omega-3 i omega-6. Te zaś potrzebne są do rozwoju układu nerwowego, odpornościowego i krwionośnego.

Warzywa. O ich właściwościach wie chyba każdy. Warto do kanapki dołączyć liść sałaty, dwa plastry ogórka lub pomidora. Drugie śniadanie będzie nie tylko smaczniejsze,
ale i zdrowsze.


To kanapka odmienia się przez rodzaje?

 

Oczywiście! Oprócz „zwykłej” kanapki składającej się z pieczywa, masła, wędliny i warzyw istnieją też  bardziej „wymyślne”, bądź przeznaczone na specjalne okazje.
Oto kilka przykładów:

Kanapka imprezowa

Nieodłączny element każdej domówki, parapetówki i innego przyjęcia (szczególnie studenckiego).

Potrzebne składniki: pieczywo (zazwyczaj biały chleb krojony), masło lub margaryna, wędlina, jaja ugotowane na twardo, świeży ogórek, pomidor, starty żółty ser, szczypiorek…

Sposób wykonania: całkowicie dowolny! Tu liczy się własna inwencja twórcza i kreatywność. Zazwyczaj jednak można spotkać się z kombinacją: chleb + masło + wędlina + jajko  + ogórek + ser = kanapka. Można tworzyć wegetariańskie, bądź nie, kolorowe, jedno- lub wieloskładnikowe itd. Skąd my to znamy?…

 

Kanapka na słodko

Można ją zjeść zamiast kawałka ciasta, a zapotrzebowanie na coś słodkiego na pewno będzie zaspokojone.

Potrzebne składniki: pieczywo (najlepiej ciemne, bądź rogal typu Croissant), biały ser (bądź twarożek do smarowania typu Bieluch, serek wiejski), konfitura, ewentualnie masło.

Sposób wykonania: Jedną część pieczywa (jeśli jest to bułka oczywiście musimy przekroić ją na część górną i dolną ;)) smarujemy serkiem , twarożkiem (ewentualnie uprzednio masłem) lub kładziemy plaster białego sera. Następnie kładziemy na to odpowiednią ilość konfitury i przykrywamy drugą częścią pieczywa. Gotowe.

 

Chip butty

Żart, w którym blondynka prosi o chleb do porcji frytek nie śmieszyłby raczej mieszkańców Wielkiej Brytanii. A to dlatego, że kanapka z frytkami jest tam niezwykle popularna, szczególnie w barach fish & chips.

Potrzebne składniki: pieczywo, frytki, masło, ketchup.

Sposób wykonania: Jedną część pieczywa smarujemy masłem, kładziemy na to przygotowane wcześniej frytki, polewamy ketchupem i przykrywamy drugą kromką. Nic prostszego.

 

Jak to? Lodowa kanapka?

Otóż to! Taki niezwykły deser znajdziemy na Sycylii pod nazwą „brioche con gelato”.  Po co jednak jechać tak daleko? Możemy zrobić ją sami.

Potrzebne składniki: słodka bułka (np. drożdżówka), lody o dowolnym smaku.

Sposób wykonania: Bułkę nacinamy tak, aby obie części były połączone, ale środek był rozcięty. W środek bułki wkładamy dowolną ilość lodów. Tylko… nie pakujmy tego do pracy lub szkoły. ;)

 

Kategorie: Poradnik
Tagi: jedzenie, przepisy, kuchnia, śniadania, Zdrowie

Obserwuj nas

Więcej wpisów z bloga

Kolorówka tańsza o 55% - Czy niedługo pojawi się znana promocja w Rossmannie?
Polecamy
01.10
2018
1209

Kolorówka tańsza o 55% - Czy niedługo pojawi się znana promocja w Rossmannie?

Już niebawem wszystkie kobiety dbające o piękny i niepowtarzalny wygląd będą mogły zakupić ulubione kosmetyki w niebywale niskiej cenie. Otóż sieć sklepów Rossmann, po raz kolejny szykuje się do kultowej promocji kosmetyków.

Czytaj więcej »
W głowie Julii tkwi śmiertelny guz. Uratujmy jej życie!
Polecamy
28.09
2018
1209

W głowie Julii tkwi śmiertelny guz. Uratujmy jej życie!

Julia ma zdiagnozowany złośliwy nowotwór, trwa walka o jej życie...

Czytaj więcej »

Zobacz wszystkie